fbpx
Osteopatia, fysioterapia, hieronta ja valmennus Helsingin keskustassa.

Myydyimmät tuotteet

Soita tänään
LA – SU KLO 10-17
Lähetä sähköposti

Blog

polven nivelrikko kierukka rustovaurio osteopatia helsinki

Nivelrikko ja treenaaminen?

Aika naputella uutta postausta. Aiheesta joka tuntuu liippaavan melkoisen monia.

Ja se aihehan on siis…

“Nivelrikko (artroosi) ja treenaaminen”

Jeps, erittäin tuttu maanvaiva, etenkin 40v ikään ehtineillä. Nivelrikkohan luetaan krooniseksi nivelsairaudeksi ja sitä harvemmin todetaan nuoremmilla. Paitsi jos jonkin loukkaantumisen seurauksena on syntynyt rustovaurio. Nivelrikkoja esiintyy polvissa, lonkkanivelissä ja sormissa yleisimmin. Myös niskan ja lanneselän alueella saattaa nivelrikko oireilla..kuten lannerangan L4/L5 välissä..joka siis vaurioituu helpoiten.

Mikä se nivelrikko siis on?

Nivelrikkoa ja sen ilmaantumista on edelleen vaikea ennustaa koska sen syntymekanismiahan ei tiedetä täysin. Iän tuomat muutokset, geenit..kaikki saattaa vaikuttaa. Se kuitenkin tiedetään että ylipaino, loukkaantumiset ja kehon virheasennot johtavat helposti nivelrikkoon. Nivelrikossa nivelen tai jopa nivelkapselin rustopinta vaurioituu ja nivelrusto saattaa hävitä.
Nivelrikkoa ei voi pysäyttää mutta sen oireita voidaan lievittää ja etenemistä hidastaa. Liikunnalla voidaan hidastaa etenemistä ja jos muita keinoja miettii niin ehkä tutkimuksiinkin perustuen mieluummin parasetamolilla kuin tulehduskipulääkkeillä. Ovatpa monet myös vannoneet pyhän ravinnekolminaisuuden glukosamiini-kondroitiini-MSM -nimeen vaikka näytöt näistä ovatkin osin vajavaisia. Omaa kokemusta on viimeksi mainituista enkä sanoisi ollenkaan huonoksi valinnaksi mutta kukin tehköön oman valintansa. Tässä hieman yhteenvetoa glukosamiiniin liittyvästä tutkimuskokonaisuudesta.

nivelrikko kehonomi helsinki

Entäs se treenaaminen?

Riippuen nivelrikon aiheuttamista kivuista ja yksilöllisestä tilanteesta, vaikka nivelrikko saattaa lisätä kiputuntemuksia liikkuessa, on liike useasti paras lääke tässäkin.
Jos kyseessä polven alkava nivelrikko, voi vahvasti suositella hyppimistä ja pomppimista sekä nopeita suunnanmuutoksia. Ei tietenkään liian rajusti vaan progressiivisesti rasitusta lisäten.
Ihan sama onko henkilö 40- vai 65-vuotias niin tämä pätee. Ai miksikö? Koska jos paljasta luuta meinaa suojata, on iskutus paras keino luun mineraalimassan lisäämiseen joka myös toimii suojapuskurina.

Mikäli niverikko on seurausta virheasennosta, kannattaa virheasentoa koittaa korjauttaa siihen erikoistuneiden toimesta ja erinäisillä harjoitteilla, sillä liika kuormitus kuten ylipaino tai vääristyneet liikeradat treenatessa (kompensaatiot) provosoivat ongelmaa. Nivelrikossa kaikkien ympäröivien ja ongelmaosaan liittyvien kudosten vahvistaminen on tärkeää. Esimerkkinä vaikkapa allasjuoksu, joka on samaan aikaan vahvistavaa ja liikeratoja ylläpitävää. Venyttelyt, kehonhuolto, painojen kanssa treenaaminen ovat kaikki yhtä hyviä ja suositeltavia keinoja.

Mitään treeniä ei siis suljeta pois..paitsi kumparelasku lannerangan, lonkan tai polven nivelrikossa saattaa olla kyseenalaista 😉
Jalkakyykky tai jalkaprässi? Etenkin polven nivelrikossa vaatii tarkkuutta mutta ei nekään ole poissuljettuja. Lonkan nivelrikko vaatii vähän modifiointia ja tässä kyykyt ja prässi saattaisivat joutua mustalle listalle.
Kaikki liikkeet, joissa kuorma on lonkan alapuolella (maastavedon eri tyylit) voivat toimia hyvin, kuten myös loitonnukset, lähennykset, kuminauhajumppailut, kahvakuulaheilautukset jne ovat jotakuinkin varmoja treenejä jotka eivät tilannetta välttämättä pahenna. Kipua tarkkaillen mutta liian nopeasti ei saa antaa
periksi.

Ei taas muuta kuin ens kertaan. Pompitaan kun tavataan.

Personal Training

Treenaa laadukkaasti ja tehokkaasti kansainvälisesti sertifioitujen valmentajien avulla. Lähestymme valmennettavaa aina yksilönä emmekä usko formaatteihin ellei niille löydy todennettua ja käytössä olevaa perustetta. Pitkällinen urheilu- ja valmennustaustamme antaa meille työkalut joihin sinä asiakkaana voit huoletta nojata.

Mikä tekee meistä oikean valmentajan sinulle? 

  • Olemme kv sertifioituja valmentajia. Meidät on akkreditoitu mm NCCAn, DEACn sekä erepsin ja EQFn vaatimusten mukaisesti.
  • Ymmärryksemme anatomiasta ja treenaamisesta ei ole vain kirjoista opittua vaan pohjaamme osaamisemme toiminnalliseen anatomiaan. Me pyrimme kertomaan sinulle valmennettavana olennaisia asioita siitä mitä sinun tulee tietää omasta kehostasi, jotta sinun on helpompi analysoida omaa tekemistäsi.
  • Aivan kuten sinä, myös me ja lukuisat valmennettavamme olemme kohdanneet elämässämme haasteita joiden kanssa sinäkin saatat kamppailla. Tämä antaa meille perspektiiviä ja ymmärrystä. Olemme toki vaativia emmekä päästä sinua helpolla mutta vaikeuksien voittaminen tulee ehdottomasti myös helpommin silloin kun tekemisessä on iloa ja naurua.
  • Ja jos mieluummin treenaat yksin vaikkapa kotona, meillä on siihenkin täydellinen ratkaisu. Etävalmennusapplikaatiomme ja -alustamme ansiosta sinulla ei ole enää YHTÄÄN AINOAA HYVÄÄ SYYTÄ jättää treeniä väliin! Edes karanteenissa.

Fysioterapia / Lantiopohjan fysioterapia

Vastaanotolle voi tulla tuki- ja liikuntaelimistön ongelmissa. Tyypillisiä ongelmia ovat erilaiset niskan, selän ja raajojen kiputilat, toiminnan ongelmat sekä leikkausten ja vammojen jälkitilat. Vastaanotolle voi tulla myös lantionpohjan toimintahäiriöiden sekä suorien vatsalihasten erkauman kuntoutukseen. Siinä hyödynnän myös kuvantavaa ultraääntä sekä tarvittaessa EMG-mittausta. Fysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman.
Lue lisää fysioterapian kela-korvattavuudesta klikkaamalla allaolevasta linkistä.

HINTA 70€


VARAA HETIKela-korvaus

FMS-liikeanalyysi

FMS on liiketesti heikkouksien selvittämiseen. Kehon hallinta ennen kuormitusta
voidaan tarkistaa FMS:n ja siitä saatujen tulosten avulla.

Testipatteri sisältää 7 eri liikettä joiden perusteella pisteytetään suoritus. Ota mukaan sisäkengät ja vaatetus joka sallii liikkumisen.

Voice Well

Vastaanotolla keskitytään hengityksen, äänentuoton ja purentaelimistön ongelmiin. Tästä hyötyvät erityisesti äänenkäytön ammattilaiset (näyttelijät, laulajat, opettajat, luennoitsijat yms.). Se sopii erinomaisesti myös hampaiden narskuttelusta ja purentalihasten jännittämisestä kärsiville henkilöille sekä hengittämisen ongelmissa. Huomio on yleensä rintakehän, kaulan ja pään alueella, mutta sitä laajennetaan muille alueille aina tarpeen mukaan.

HINTA 70€/h


VARAA HETI