fbpx
Osteopatia, fysioterapia, hieronta ja valmennus Helsingin keskustassa.

LA – SU KLO 10-17
Soita tänään
Lähetä sähköposti

Myydyimmät tuotteet

Soita tänään
LA – SU KLO 10-17
Lähetä sähköposti

Blog

Olkapääkipu ja niskakipu osteopatia helsinki

Olkapään kipu ja hoito

Tämän kirjoituksen tavoitteena on hieman valaista olkapään erilaisia kiputiloja ja näiden ongelmien hoitoon liittyviä tekijöitä ja ajatuksia.
 
Olkapää on alue jonka erilaisia kiputiloja ja ongelmia esiintyy sekä miehillä että naisilla, nuorista ikääntyneisiin.
Vaivaa ja kipua voivat aiheuttaa tietynlainen tekeminen urheilusta jokapäiväiseen elämään sekä puhtaasti olkapäässä vaikuttavat luiset rakenteet, nivelistö, lihaksisto, hermotus, nestekierto ja mm kalvorakenteet eli faskiat.
 
Olkapään kipu ja siihen liittyvä diagnosointi voi aiheuttaa päänvaivaa sekä kivusta kärsivälle että terveydenhuollon ammattilaisille. Kuvantaminen (röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvat), liikerajoitteet sekä kivun laatu ja vaivan kronologinen kulku kertovat kaikki oman osansa.
Kuten kaikessa kivussa, on hyvä huomioida muitakin asiaan liittyviä tekijöitä kuten aikaisempi traumahistoria (jopa vuosien takaa), ryhti jne.

Olkapään anatomia maanläheisesti

Olkapäätä ympäröi iso määrä lihaksia, hermoratoja, rustorengas sekä nivelsiteitä. Tämä tekee erotusdiagnostiikasta osin haastavaa. Esimerkiksi kiertäjäkalvosinoireyhtymän kipuilu ja limapussin tulehdus oireilevat lähes samalla tavoin. Adhesiivinen kapsuliitti eli jäätynyt olkapää (frozen shoulder) taas ensisijaisesti alkaa rajoittumaan sivusuunnassa tapahtuvassa käden loitonnuksessa, rajoittaen sitä vaiheittain ja kipuilemalla ja myös kierrot tekevät kipeää. Oireena usein myös leposärkyä. Ahdas olkapää saattaa aiheuttaa kiputuntemuksia jotka ovat viiltävän tuntuisia. Rakenteelliset luumuutokset, nivelsiteiden tai rustorenkaan repeämät, sekä kudoksissa tapahtuvat jänteiden paksuuntumiset sekä rispaantumiset johtavat usein verenkierron ja nestekierron vähenemiseen kyseisessä kudoksessa, jolloin ongelma pitkittyy tai paranemisprosessi hidastuu. Vaikeammassa tapauksessa, mm. saattaa olla kyse useammasta vammasta, kuten yliolan tapahtuvissa lajeissa voi tulla eteen.
 
 
olkapääkipu
 

Lapaluu

Koska lapaluu liittyy olennaisesti koko olkapään rakenteeseen ja motoriseen toimintaan, on huomioitava myös niiden tärkeä rooli kuntoutuksessa ja vammojen ennaltaehkäisyssä.
Lapaluiden stabiliteetti (lihasten kyky tuottaa liikettä ja vakauttaa toimintaa) eri liikesuunnissa korostuu. Lapaluu toimii kolmiulotteisesti eli liikkuen ylös, alas ja kiertyen. Liikevajaus jossakin suunnassa heijastuu myös olkanivelen motoriikkaan. Tässä yhteydessä on turha kertoa missä lapaluuta ympäröivässä lihaksessa voi ongelmaa esiintyä sillä lapaluun toimintaan vaikuttaa suoraan 17 eri lihasta. Tämän lisäksi voidaan lukea mukaan kuusi olkapään toimintaan vaikuttavaa lihasta. Useamman lihaksen yhteistoiminta tai jopa vain yhden lihaksen toimimattomuus tietyssä liikesuunnassa voi tuoda ongelmaan uutta näkökulmaa.
 

Ryhtitekijät

Tästä päästäänkin seuraavaan aspektiin eli ryhtiin. Jos rintaranka on ns oiennut eli ekstensiossa, on olkapään sagittaalinen liike (käden/olkavarren nosto edestä ylös) yleisesti terveellä yksilöllä helpompaa kuin pyöristyneen (kyfoottisen) rintarangan kohdalla jolloin käsivarren nosto suoraan edestä ei tuota samanlaista liikelaajuutta. Edellämainittuun kun lisätään vielä eteen tipahtanut pään asento tai eteen kiertyneet olkapäät, kuten nykyisin toimistotyötä tekevillä on huomattu, saattaa oirekuva muuttua lisää. Kun otetaan mukaan vielä kaularangassa tapahtuvat madaltumat tai muut häiriöt (cervikaalialueen nikamien ja kudosten muutokset), ylimpien kylkiluiden jäykkyydet ja näistä johtuvat tai provosoituvat hermotusongelmat ja hermokipuheijasteet olkanivelen ja olkavarren alueelle, on edessä pahimmillaan melkoinen vyyhti.
Kuva: Rintarankakipeä olkapää
Kun mennään vähän alemmas, alaselän alueelle ja siitä lantioon, saadaan jälleen lisää mietittävää: kuinka eriaikainen eli kontralateraalinen liikemalli toteutuu alhaalta ylös esimerkiksi kävelyn biomekaniikassa ja mitä se voi kertoa kokonaisuuden hallinnasta vaikka olkapään kivussa? Ainakin sen että vastakkainen liike toteutuu myofaskiaalisia linjoja diagonaalisesti ja rangan biomekaanista linjaa pitkin alhaalta ylöspäin. Tätä linjaa voidaan kutsua aksiaaliseksi.
 
Aksiaalisessa tietyt nikamat kiertyvät ja sivutaipuvat tiettyyn suuntaan. Minkä tahansa nikaman jäykkyys tai häiriö voi muuttaa koko rangan toimintaa. Kun puhutaan olkapään ongelmista ja kontralateraalisesta liikkeestä, esimerkiksi lannerangan tai lantion häiriöt voivat vaikuttaa siihen että liike ei välity toivotusti diagonaalisesti ylös jolloin myös voimantuotto muuttuu; yläkehon ja olkapään liike saattaa jäädä vajaaksi ja keho joutuu vastaamaan kuormitukseen kompensoimalla. Pitkällä aikavälillä tämä saattaa indikoida tulevia ongelmia.
Lisäksi myös hengitysmekaniikalla, pallealla, keuhkoilla ja hengitystä avustavilla lihaksilla on kokonaisuuteen merkitystä myös yläkehon toimivuuden saralla.

Olkapään kipu ja kuntoutus

Pelkkä oirealueen fokusoitu kuntoutus, kuten vaikkapa ulkokierto tai sisäkierto kuminauhoilla ei ole viisasta siinä tapauksessa jos kyseinen liikesuunta on alunperin ollut se ongelma. Eristävät liikkeet toimivat VASTA siinä vaiheessa kun koko biomekaaninen kokonaisuus on saatu hallintaan.
Käytämme tässä yhteydessä käsitettä “integroiva kuntoutus”. Integroimailla kaikki liikesuunnat ja tuottamalla voimaa koko olkapäähän vaikuttavilla tekijöillä, päästään tasapainoiseen lopputulokseen jonka jälkeen eristävät harjoitteet ovat perusteltuja. 
 
Ymmärrys kokonaisuudesta joka saattaa vaikuttaa suuresti koko olkapäätä ympäröivään mekaniikkaan, ei auta ainoastaan kivun lievittämisessä tai poistamisessa vaan mahdollisesti myös vaivan toistuvuuteen tulevaisuudessa.
 
Osteopatialla pyritään huomioimaan kokonaisuus myös olkapään kipua helpottavassa hoidossa. Pitkittyneissä vaivoissa on ensiarvoisen tärkeää ajatella kokonaisvaltaisesti. Vaikka olkapäiden vaivat voivat jatkua pitkäänkin, säännöllinen hoitaminen useasti nopeuttaa paranemisprosessia.