fbpx
Osteopatia, fysioterapia, hieronta ja valmennus Helsingin keskustassa.

LA – SU KLO 10-17
Soita tänään
Lähetä sähköposti

Myydyimmät tuotteet

Soita tänään
LA – SU KLO 10-17
Lähetä sähköposti

Blog

Olkapääkipu

Olkapään kipu ja hoito

Tämän kirjoituksen tavoitteena on hieman valaista olkapään erilaisia kiputiloja ja näiden ongelmien hoitoon liittyviä tekijöitä ja ajatuksia.
 
Olkapää on alue jonka erilaisia kiputiloja ja ongelmia esiintyy sekä miehillä että naisilla, nuorista ikääntyneisiin.
Vaivaa ja kipua voivat aiheuttaa tietynlainen tekeminen urheilusta jokapäiväiseen elämään sekä puhtaasti olkapäässä vaikuttavat luiset rakenteet, nivelistö, lihaksisto, hermotus, nestekierto ja mm kalvorakenteet eli faskiat.
 
Olkapään kipu ja siihen liittyvä diagnosointi voi aiheuttaa päänvaivaa sekä kivusta kärsivälle että terveydenhuollon ammattilaisille. Kuvantaminen (röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvat), liikerajoitteet sekä kivun laatu ja vaivan kronologinen kulku kertovat kaikki oman osansa.
Kuten kaikessa kivussa, on hyvä huomioida muitakin asiaan liittyviä tekijöitä kuten aikaisempi traumahistoria (jopa vuosien takaa), ryhti jne.

Olkapään anatomia maanläheisesti

Olkapäätä ympäröi iso määrä lihaksia, hermoratoja, rustorengas sekä nivelsiteitä. Tämä tekee erotusdiagnostiikasta osin haastavaa. Esimerkiksi kiertäjäkalvosinoireyhtymän kipuilu ja limapussin tulehdus oireilevat lähes samalla tavoin. Adhesiivinen kapsuliitti eli jäätynyt olkapää (frozen shoulder) taas ensisijaisesti alkaa rajoittumaan sivusuunnassa tapahtuvassa käden loitonnuksessa, rajoittaen sitä vaiheittain ja kipuilemalla ja myös kierrot tekevät kipeää. Oireena usein myös leposärkyä. Ahdas olkapää saattaa aiheuttaa kiputuntemuksia jotka ovat viiltävän tuntuisia. Rakenteelliset luumuutokset, nivelsiteiden tai rustorenkaan repeämät, sekä kudoksissa tapahtuvat jänteiden paksuuntumiset sekä rispaantumiset johtavat usein verenkierron ja nestekierron vähenemiseen kyseisessä kudoksessa, jolloin ongelma pitkittyy tai paranemisprosessi hidastuu. Vaikeammassa tapauksessa, mm. saattaa olla kyse useammasta vammasta, kuten yliolan tapahtuvissa lajeissa voi tulla eteen.
 
 
olkapääkipu
 

Lapaluu

Koska lapaluu liittyy olennaisesti koko olkapään rakenteeseen ja motoriseen toimintaan, on huomioitava myös niiden tärkeä rooli kuntoutuksessa ja vammojen ennaltaehkäisyssä.
Lapaluiden stabiliteetti (lihasten kyky tuottaa liikettä ja vakauttaa toimintaa) eri liikesuunnissa korostuu. Lapaluu toimii kolmiulotteisesti eli liikkuen ylös, alas ja kiertyen. Liikevajaus jossakin suunnassa heijastuu myös olkanivelen motoriikkaan. Tässä yhteydessä on turha kertoa missä lapaluuta ympäröivässä lihaksessa voi ongelmaa esiintyä sillä lapaluun toimintaan vaikuttaa suoraan 17 eri lihasta. Tämän lisäksi voidaan lukea mukaan kuusi olkapään toimintaan vaikuttavaa lihasta. Useamman lihaksen yhteistoiminta tai jopa vain yhden lihaksen toimimattomuus tietyssä liikesuunnassa voi tuoda ongelmaan uutta näkökulmaa.
 

Ryhtitekijät

Tästä päästäänkin seuraavaan aspektiin eli ryhtiin. Jos rintaranka on ns oiennut eli ekstensiossa, on olkapään sagittaalinen liike (käden/olkavarren nosto edestä ylös) yleisesti terveellä yksilöllä helpompaa kuin pyöristyneen (kyfoottisen) rintarangan kohdalla jolloin käsivarren nosto suoraan edestä ei tuota samanlaista liikelaajuutta. Edellämainittuun kun lisätään vielä eteen tipahtanut pään asento tai eteen kiertyneet olkapäät, kuten nykyisin toimistotyötä tekevillä on huomattu, saattaa oirekuva muuttua lisää. Kun otetaan mukaan vielä kaularangassa tapahtuvat madaltumat tai muut häiriöt (cervikaalialueen nikamien ja kudosten muutokset), ylimpien kylkiluiden jäykkyydet ja näistä johtuvat tai provosoituvat hermotusongelmat ja hermokipuheijasteet olkanivelen ja olkavarren alueelle, on edessä pahimmillaan melkoinen vyyhti.
Kuva: Rintarankakipeä olkapää
Kun mennään vähän alemmas, alaselän alueelle ja siitä lantioon, saadaan jälleen lisää mietittävää: kuinka eriaikainen eli kontralateraalinen liikemalli toteutuu alhaalta ylös esimerkiksi kävelyn biomekaniikassa ja mitä se voi kertoa kokonaisuuden hallinnasta vaikka olkapään kivussa? Ainakin sen että vastakkainen liike toteutuu myofaskiaalisia linjoja diagonaalisesti ja rangan biomekaanista linjaa pitkin alhaalta ylöspäin. Tätä linjaa voidaan kutsua aksiaaliseksi.
 
Aksiaalisessa tietyt nikamat kiertyvät ja sivutaipuvat tiettyyn suuntaan. Minkä tahansa nikaman jäykkyys tai häiriö voi muuttaa koko rangan toimintaa. Kun puhutaan olkapään ongelmista ja kontralateraalisesta liikkeestä, esimerkiksi lannerangan tai lantion häiriöt voivat vaikuttaa siihen että liike ei välity toivotusti diagonaalisesti ylös jolloin myös voimantuotto muuttuu; yläkehon ja olkapään liike saattaa jäädä vajaaksi ja keho joutuu vastaamaan kuormitukseen kompensoimalla. Pitkällä aikavälillä tämä saattaa indikoida tulevia ongelmia.
Lisäksi myös hengitysmekaniikalla, pallealla, keuhkoilla ja hengitystä avustavilla lihaksilla on kokonaisuuteen merkitystä myös yläkehon toimivuuden saralla.

Olkapään kipu ja kuntoutus

Pelkkä oirealueen fokusoitu kuntoutus, kuten vaikkapa ulkokierto tai sisäkierto kuminauhoilla ei ole viisasta siinä tapauksessa jos kyseinen liikesuunta on alunperin ollut se ongelma. Eristävät liikkeet toimivat VASTA siinä vaiheessa kun koko biomekaaninen kokonaisuus on saatu hallintaan.
Käytämme tässä yhteydessä käsitettä “integroiva kuntoutus”. Integroimailla kaikki liikesuunnat ja tuottamalla voimaa koko olkapäähän vaikuttavilla tekijöillä, päästään tasapainoiseen lopputulokseen jonka jälkeen eristävät harjoitteet ovat perusteltuja. 
 
Ymmärrys kokonaisuudesta joka saattaa vaikuttaa suuresti koko olkapäätä ympäröivään mekaniikkaan, ei auta ainoastaan kivun lievittämisessä tai poistamisessa vaan mahdollisesti myös vaivan toistuvuuteen tulevaisuudessa.
 
Osteopatialla pyritään huomioimaan kokonaisuus myös olkapään kipua helpottavassa hoidossa. Pitkittyneissä vaivoissa on ensiarvoisen tärkeää ajatella kokonaisvaltaisesti. Vaikka olkapäiden vaivat voivat jatkua pitkäänkin, säännöllinen hoitaminen useasti nopeuttaa paranemisprosessia.
No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website

Personal Training

Treenaa laadukkaasti ja tehokkaasti kansainvälisesti sertifioitujen valmentajien avulla. Lähestymme valmennettavaa aina yksilönä emmekä usko formaatteihin ellei niille löydy todennettua ja käytössä olevaa perustetta. Pitkällinen urheilu- ja valmennustaustamme antaa meille työkalut joihin sinä asiakkaana voit huoletta nojata.

Mikä tekee meistä oikean valmentajan sinulle? 

 • Olemme kv sertifioituja valmentajia. Meidät on akkreditoitu mm NCCAn, DEACn sekä erepsin ja EQFn vaatimusten mukaisesti.
 • Ymmärryksemme anatomiasta ja treenaamisesta ei ole vain kirjoista opittua vaan pohjaamme osaamisemme toiminnalliseen anatomiaan. Me pyrimme kertomaan sinulle valmennettavana olennaisia asioita siitä mitä sinun tulee tietää omasta kehostasi, jotta sinun on helpompi analysoida omaa tekemistäsi.
 • Aivan kuten sinä, myös me ja lukuisat valmennettavamme olemme kohdanneet elämässämme haasteita joiden kanssa sinäkin saatat kamppailla. Tämä antaa meille perspektiiviä ja ymmärrystä. Olemme toki vaativia emmekä päästä sinua helpolla mutta vaikeuksien voittaminen tulee ehdottomasti myös helpommin silloin kun tekemisessä on iloa ja naurua.
 • Ja jos mieluummin treenaat yksin vaikkapa kotona, meillä on siihenkin täydellinen ratkaisu. Etävalmennusapplikaatiomme ja -alustamme ansiosta sinulla ei ole enää YHTÄÄN AINOAA HYVÄÄ SYYTÄ jättää treeniä väliin! Edes karanteenissa.

Hieronta

Hieronnalla pyritään helpottamaan lyhyen aikaa vaivannutta lihasjännitystä. Hieronta auttaa tilapäiseen rentoutumiseen.

KATSO HINNASTO


VARAA HETI

Fysioterapia / Lantiopohjan fysioterapia

Vastaanotolle voi tulla tuki- ja liikuntaelimistön ongelmissa. Tyypillisiä ongelmia ovat erilaiset niskan, selän ja raajojen kiputilat, toiminnan ongelmat sekä leikkausten ja vammojen jälkitilat. Vastaanotolle voi tulla myös lantionpohjan toimintahäiriöiden sekä suorien vatsalihasten erkauman kuntoutukseen. Siinä hyödynnän myös kuvantavaa ultraääntä sekä tarvittaessa EMG-mittausta. Fysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman.
Lue lisää fysioterapian kela-korvattavuudesta klikkaamalla allaolevasta linkistä.

HINTA 70€


VARAA HETIKela-korvaus

FMS-liikeanalyysi

FMS on liiketesti heikkouksien selvittämiseen. Kehon hallinta ennen kuormitusta
voidaan tarkistaa FMS:n ja siitä saatujen tulosten avulla.

Testipatteri sisältää 7 eri liikettä joiden perusteella pisteytetään suoritus. Ota mukaan sisäkengät ja vaatetus joka sallii liikkumisen.

Voice Well

Vastaanotolla keskitytään hengityksen, äänentuoton ja purentaelimistön ongelmiin. Tästä hyötyvät erityisesti äänenkäytön ammattilaiset (näyttelijät, laulajat, opettajat, luennoitsijat yms.). Se sopii erinomaisesti myös hampaiden narskuttelusta ja purentalihasten jännittämisestä kärsiville henkilöille sekä hengittämisen ongelmissa. Huomio on yleensä rintakehän, kaulan ja pään alueella, mutta sitä laajennetaan muille alueille aina tarpeen mukaan.

HINTA 70€/h


VARAA HETI

Osteopatia

MITÄ ON OSTEOPATIA HOITONA?

Keholla on pyrkimys terveyteen. Osteopatia on
turvallinen ja kokonaisvaltainen hoitomuoto kehon ongelmiin. Joskus häiriöt kehossa ovat tosin sellaisia että keho ei pysty huolehtimaan itsestään ja silloin tarvitaan ulkopuolista ohjausta jotta kehon terveys löydettäisiin ja saataisiin ns. prosessi käyntiin.

Käytämme eri tekniikoita vaikuttamaan lihaksiston, lihaskalvojen, nivelten, nikamien ja nestekierron toimintaan. Osteopatian filosofia on hoitaa ihmistä kokonaisuutena. Hoito tasapainottaa kehoa ja parantaa tunnetta kehon yhtenäisyydestä. Me katsomme ihmistä yksilönä ja hoito on aina yksilöllistä koska yksikään keho ei ole identtinen jonkun toisen kehon kanssa.

MILLOIN LÄÄKÄRIIN JA MILLOIN MEILLE HOITOON?

Voit tulla meille hoitoon lähes minkä tahansa vaivan kanssa. Mikäli epäröit ja sinulla on jatkuvia kipuja, päivin ja öin, on ehkä hyväkäydä lääkärissä jo ennen meille tuloa. Me emme tee laboratoriotutkimuksia tai kuvantamisia . Myös me ohjaamme eteenpäin jos tarve vaatii. Me emme myöskään puutu lääkärin määräämiin lääkityksiin.

KUINKA VARUSTAUDUN VASTAANOTOLLE?

Me tutkimme ja analysoimme liikelaajuuksia, liikkeen mallia ja laatua, kuinka lihaksistosi ja rakenteesi vastaavat tiettyihin liikkeisiin, palpoimme eli tunnustelemme kehoa seistessäsi, istuessasi jne jotta saisimme kokonaiskuvaa vaivastasi. Haastattelemme mahdollsimman perusteellisesti jotta voimme olla selkeästi kartalla kaikista niistä oirekuvista, patologiasta, historiasta ym tärkeästä joilla saattaa olla tekemistä vaivasi kanssa.

Hoidamme sen mitä tilanteesi vaatii. Osteopatiassa hoito voi olla akuuteista tapauksista 5-15 minuutin välillä ja keskimäärin 30-40 min.

KUINKA MONTA KERTAA PITÄÄ KÄYDÄ HOIDOSSA?

Tähän ei ole olemassa kuin rehellinen vastaus: Me emme tiedä! Sinä tiedät milloin kehosi on riittävän hyvässä kunnossa jotta kykenet toimimaan paremmin. Jos kyseessä on kipu joka vaivaa, kivun elinkaari useasti menee niin että kivun voimakkuus muuttuu, kivun ajankohta muuttuu, kipukohta vaihtuu ja sitten kipu häviää. Tämän kokemus on myös opettanut. Me emme halua rahastaa sinua turhasta ja jos minkäänlaisia tuloksia ei saada jo muutamalla kerralla pitkittyneessä vaivassa, ohjaamme mielellämme sinua eteenpäin. Joskus vain yksi hoitokerta saattaa muuttaa kaiken. Jos olet varautunut sitoutumaan edes muutamaksi hetkeksi, on melko todennäköistä että vierailusi meillä tuottaa tulosta.

HOIDATTEKO MYÖS RASKAANA OLEVIA JA VAUVOJA/LAPSIA?

Kyllä. Voit tulla meille turvallisin mielin sekä raskaana että vauvasi tai lapsesi kanssa. Pienimpien hoidot ovat lyhyitä ja erittäin pehmeitä.

OSTEOPATIALLA VOIDAAN HOITAA PÄÄSTÄ VARPAISIIN:

  • Päänsärky
  • Niskakipu
  • Purentalihas- ja leukanivelongelmat
  • Olkapääkipu
  • Yläselkäkipu
  • Alaselkäkipu
  • Välilevyn pullistumat ja iskias
  • Lantion ongelmat ja SI-nivelet
  • Leikkausarpien ja arpikudosten käsittely
  • Urheiluvammat – revähdys, venähdys, nyrjähdys
  • Pitkittyneitä/kroonistuneita kiputiloja (fibromyalgia jne)
  • Nikamien ja nivelten virheasentoja
  • Raskausajan tiloja
  • Vauvoja sekä lapsia – mm.imemisongelmat,
   koliikki,refluksi
  • Stressiä ja uupumusta
  • Akuutteja vaivoja kuten murtumia
  • Kuumeetonta flunssaa
  • Tulehduksellisia tiloja
  • Tenniskyynärpäitä
  • Hiirikäsiä
  • Plantaarifaskiitti ja muita jalkaterän/jalkapohjan ongelmia
  • Polvikipu
  • Nilkan venähdys yms

Osteopaattisilla tekniikoilla voidaan myös keskittyä liikeratojen parantamiseen ja keskushermoston rauhoittamiseen. Suosittelemme osteopatiaa mm. ennen tule-sairauksiin liittyviä kirurgisia toimenpiteitä JA mahdollisimman pian niiden jälkeen.

AKUUTTIHOIDOT

Hoidamme myös äkillisiä tapauksia, joita voivat olla nyrjähdykset, venähdykset, äkilliset kiputilat. Vaikka olisit menossa tai tulossa lääkärin vastaanotolta, on useissa tapauksissa suotavaa lisätä hoitoihin myös osteopaattisia tekniikoita. Kuume on meille aina vasta-aihe jolen silloin emme hoida. Akuutit hoidot ovat lyhyitä, vaihdellen 10-15 minuutin välillä.

Kehonomin osteopatia on oppilastyönä suoritettavaa hoitoa ja meillä on lainmukainen lupa käyttää osteopaattisia tekniikoita.

Asiakaskäynnin pituus on max 60min.

HINTA 40-100€


VARAA HETI